CUM SĂ… îți torni singur jigurile

categoria ARTICOLE | 8

Pescuitul șalăului este, de cele mai multe ori, sinonim cu structura. Fie că este de beton, fie că este o rădăcină de copac sau ștepi pe fundul apei, aceasta ține de cele mai multe ori pește. Ca să-l aduci la grip sau la minciog trebuie să îl cauți acolo unde îi place să stea. Asta are cu siguranță urmări serioase în trusa cu jiguri. Pentru ca suferința să fie cât mai mică, pescarii de răpitori își toarnă singuri jigurile. Iată care sunt pașii obținerii unui jig, acasă.

MATERIALE NECESARE
În primul rând ai nevoie de o matriță în care să torni jigurile. Cu ajutorul matrițelor se pot turna jiguri de forme și greutăți diferite, varietatea acestora fiind imensă. Poate cele mai uzuale sunt matrițele de la Do-It cu forme/capete rotunde, Round Head. Jigurile cu capete rotunde/bilă satisfac aproape toate gusturile și condițiile de pescuit.

De asemenea mai ai nevoie de cârlige neturnate, la dimensiuni adaptate condițiilor și speciei vizate. În cazul șalăului cele mai uzuale sunt cele de dimensiuni 1/0 – 4/0, iar în cazul bibanului marimile coboară între numerele 8 – 1. În cazul de față am folosit cârlige de la Vanfook, numărul 3/0 și le-am turnat în cavitățile de 14 grame (1/2 oz) și 10,5 grame (3/8 oz), jigurile fiind destinate pescuitului la șalău.

Plumb. Fie că îl procurați de la vechea țeavă din baie, fie că îl găsiți la centrele de colectare, aveți mare grijă când îl turnați în matriță. ESTE TOXIC. Tocmai de aceea este recomandat ca procedura de turnare a jigurilor să se desfășoare în aer liber sau în bucătărie, cu geamurile larg deschise și eventual cu un ventilator.

CUM TURNĂM
Puneți pe  aragaz la încălzit, într-un ibric special sau adaptat, câteva bucăți de plumb și lăsați-le la topit. În funcție de calitatea și proveniența plumbului acesta poate avea mai multe sau mai puține impurități. În imagine un plumb cu multe impurițăți. Încercați totuși să achiziționați plumb de calitate superioară, pur, pentru jiguri mai bune.

În momentul în care plumbul s-a topit turnați câteva bile de probă, fără a pune cârlige în cavitâți pentru a vă face mâna. dar mai ales pentru a încălzi matrița.

O matriță rece poate avea efecte neplăcute, care se traduc în jiguri cu defecte.

 

În momentul în care matrița este suficient de caldă, iar plumbul perfect lichid, puneți cârligele dorite în cavitățile corespunzătoare și cu o mișcare rapidă turnați plumb lichid peste cavitățile în care sunt cârligele.

După scoaterea cârligului din matriță rezultă un cârlig cu cap de plumb, care după ce se îndepărtează surplusul cu ajutorul unui patent este aproape gata. Surplusul se introduce înapoi în ibric, la topit.

Eu obișnuiesc să pilesc fiecare jig în parte și să îndepărtez toate defectele de turnare, ajungând la o formă perfect rotundă. De asemenea foarte mulți pescari își colorează capetele jigurilor în culori fluorescente, disponibile pe piață sub formă de pudră, pentru a spori vizibilitatea și puterea de atracție.

După cum ați văzut procedeul nu este unul complicat și în plus urmările se văd direct în portofel. Rămân bani de alte … achiziții.

Să jiguiți bine!

Follow cristi.albu:

Realizator TV la F&H Channel

Combin pasiunea pentru pescuit cu aceea pentru calculatoare. Pescuiesc cu placere orice peste, fie el de rau sau lac, cu dinti sau cu mustati. Pe primul plan insa ramane pescuitul la rapitori si competitia din aceasta ramura. Mottoul meu - Pescuiesc, deci exist!

8 Responses

 1. ovidiu

  Frumos articol…

  pentru a reduce din vaporii toxici, eu pretopesc plumbul in aer liber ( la tata socru la curte) si imi fac niste pastile de plumb curat..care la topirea acasa, nu mai da vaporii aceia si mirosul… e drept ca nu miroase a levantica dar e mai bine decat topitul tevilor vechi 😉

 2. whiteman

  Bun pont!
  Multumesc Ovidiu; nu faceam asa, dar ma gandesc in viitor cum sa gasesc un socru mai aproape de casa ..

 3. Anonymous

  ca sa nu pierzi timp cu pilitul capetelor ca sa indepartezi bavurile, cel mai simplu e sa le bati cu un ciocanel/patent sau cu latul sficului. Fiind moale, plumbul ia repede forma dorita.

 4. Lucian

  Temperatura optima pentru turnat plumbul este intre 327 – 400 °C. Dupa aceasta temperatura plumbul incepe sa se evaporte si sa emita vapori toxici! Atentie….vaporii nu se vad! Primul semn ca plumbul a inceput sa se evapore si sa emita acei vapori toxici este culoarea plumbului din recipient! Aceasta este un violet!
  Important atunci cand torni plumbul este sa ai un mediu ventilat fortat sau turnarea sa se faca afara! Evitati contactul apei cu plumbul topit…..provoaca mici explozii care va pot face rau! Este usor sa lucrezi cu plumbul…..daca sti anumite particularitati care va pot feri de accidente cu urmari grave!

 5. novak

  cele mai calitative jiguri care ar fii ?

 6. cristi.albu

  Din punctul meu de vedere Gamakatsu, dar sunt ceva mai scumpe. AM mai pescuit cu Vanfook, OK si ele.

COMENTARII

Your email address will not be published.