Masculul alfa

categoria ARTICOLE | 8

La lupi este foarte bine stabilita ierarhia. In frunte e masculul alfa care ii domina pe toti, ii supune pentru ca el este cel mai puternic. Ii urmeaza in general un mascul mai mic, o mana dreapta care este peste cei tineri, care are autoritate, dar care nu trece peste alfa. Dupa care exista cei multi, cei supusi, cei care sunt importanti cand vine vorba de vanatoare. Cei de pe urma carora supravietuieste haita.

La barbati in general si … in pescuit, in particular, e altfel. Sunt mai multi cei care aspira la statutul de Alfa si se pandesc. Vorbesc, socializeaza, vor sa para ca totul e bine, dar asteapta momentul. Momentul in care sa atace. Momentul in care sa se impuna. E o sete de dominatie si suprematie pe care cel putin eu nu o impartasesc. Lumea noastra, a pescarilor, e destul de mica, insa e plina de masculi cvasi-alfa. Apar tot mai multe batalii pe frontul (de cele mai multe ori virtual) de vanatoare. Lupta nu se mai poarta pe apa, cu lanseta in mana, se poarta prin spate, se loveste sub centura, la drum de seara, la intalniri secrete.

Nu mai avem teluri comune, nu mai avem interese comune, vrem numai influenta. Pentru ce? Pentru nimic. Sau poate nu?! Au aparut banii, sponsorii … sursa de hrana, de supravietuire. Au trecut vremurile in care pescarii se intalneau pentru povesti, pentru capturi, pentru pescuit. Acum ne intalnim in sedinte, pentru regulamente, pentru sponsori, pentru bani.

Sper totusi ca nu e chiar asa. Ca noi, toti acesti nebuni pasionati de pescuit, ne vom vedea interesul. Acela de mai avea cum sa ne continuam pasiunea. De a avea unde pescui civilizat.

Daca nu, o sa ne complacem in lupte nesfarsite pentru suprematie, in intrigi si intr-o continua cursa de a urca in ierarhie, de a deveni MASCULUL ALFA.

Follow cristi.albu:

Realizator TV la F&H Channel

Combin pasiunea pentru pescuit cu aceea pentru calculatoare. Pescuiesc cu placere orice peste, fie el de rau sau lac, cu dinti sau cu mustati. Pe primul plan insa ramane pescuitul la rapitori si competitia din aceasta ramura. Mottoul meu - Pescuiesc, deci exist!

8 Responses

 1. spiridon

  haita stabileste toate criteriile de mai sus. depinde cum o cresti.

 2. stefan

  E acelaşi lucru. haita pândeşte, când slăbeşte alfa , se desfac şi se fac alte alianţe . Fiecare din haită vrea locul lui alfa ! Trădarea este la modă în tot regnul animal , mai ales la om.”Homo, homini lupus”
  Dacă alfa e rănit , haita îl sfâşie ,nu-l ajută.

 3. Ciprian Diaconu

  Fenomenul e mult prea amplu, sunt implicati bani, strategii de marketing, endorseri samd iar tu esti bagat pana in gat in astea, de ce te miri?
  Eu unul stau deoparte de anomalii din simplu motiv ca viata-i prea scurta!
  “Cand te bagi in cocina te mananca porcii!”

 4. whiteman

  stefan :
  E acelaşi lucru. haita pândeşte, când slăbeşte alfa , se desfac şi se fac alte alianţe . Fiecare din haită vrea locul lui alfa ! Trădarea este la modă în tot regnul animal , mai ales la om.”Homo, homini lupus”
  Dacă alfa e rănit , haita îl sfâşie ,nu-l ajută.

  da STEFAN ai foarte mare dreptate … se intampla chiar acum la noi la pescuit, numai ca Alfa doar pare ranit … va musca probabil decisiv.

 5. ovidiu

  cristi pe tine te compatimesc
  ce spune stefan si ciprian ma abtin sa interpretez

COMENTARII

Your email address will not be published.