Periprava, ultima frontiera in pescuitul stiucii

posted in: PESCUIT | 8

Pornind in jos pe Bratul Chilia, oricine, chiar si cel venit pentru prima oara in delta, observa cum incetul cu incetul, traficul devine tot mai rarefiat. Barcile, din ce in ce mai putine, pensiunile de pe maluri aproape absente, doar localitatile-port de pe malul drept si cateva barcazuri cu insemne chirilice ne amintesc ca suntem totusi pe un teritoriu de frontiera. Pardina, Tatanir, Chilia Veche, Periprava . Citesti si ai senzatia ca ai patruns intr-o alta lume. Si stii ce? Ai dreptate. Te afli in drum spre una dintre ultimele frontiele ale civilizatiei, acolo unde lupta cu salbaticia capata uneori chiar valente fizice.

Acolo, undeva la capatul lumii un pasionat pescar francez de competitie, indragostit de ani buni de Delta Dunarii a inceput acum cativa ani un demers curajos: refacerea populatiei de stiuca intr-un complex de incinte abandonate de ani buni, prada braconierilor si cormoranilor. In vara trecuta, prima data cand am vizitat Complexul de la Periprava, am ajuns oarecum sceptic. Mai pescuisem si pe alte incinte laudate si stiam ca uneori renumele unei astfel de locatii tinde sa o ia inaintea realitatii.

A fost nevoie de o dupa-amiaza de pescuit si peste treizeci de esocide sanatoase ca sa ma conving ca Sylvaine nu glumea: aici chiar este stiuca. Si mare, si multa. M-am intors seara la hotel plin de adrenalina, cu un record personal de 5,5 kilograme, determinat sa o iau de la inceput in dimineata urmatoare. In zilele care au urmat am pescuit pe toate incintele, care sunt la fel de ofertante precum sunt de diferite intre ele. De la incinte mai adanci, cu canale si apa ceva mai tulbure, unde voblerele de adancime fac legea, pana la japse cu apa neagra, inundate de verdeata, unde nimic altceva in afara de poppere sau stickbaituri nu va face fata, toate incintele compexului abunda in stiuca, iar varietate de metode la care te obliga configuratia lacurilor este ceea ce face ca totul sa devina palpitant. Am mai pescuit in locatii cu peste mult, iar (chiar daca la prima vedere pare incredibil), dupa un timp ajungi sa te plictisesti. E vina monotoniei pescuitului. Nu insa si aici, la Periprava. Soft baits, oscilante, deep divere, jerkuri suspending sau poppere, toate isi gasesc aplicatia intr-o incinta sau alta. Iar daca aveti in plan o vizita acolo, aveti grija ca firele sa fie sanatoase, deoarece media greutatii stiucilor de acolo e impresionanta, iar intalnirea de gradul 3 cu un exemplar (sau, de ce nu, mai multe) peste 9-10 kilograme, e un fapt mai mult decat real.

autor: Stefan Tudose

Follow cristi.albu:

Realizator TV la F&H Channel

Combin pasiunea pentru pescuit cu aceea pentru calculatoare. Pescuiesc cu placere orice peste, fie el de rau sau lac, cu dinti sau cu mustati. Pe primul plan insa ramane pescuitul la rapitori si competitia din aceasta ramura. Mottoul meu - Pescuiesc, deci exist!

8 Responses

 1. Emilian

  Trebuie sa fie excelent …bravo celor care au ajuns, ajung si vor ajunge acolo!

 2. Nicu

  Ultima Frontiera este Primul Obiectiv propus sa-l vizitez in acest an.
  Mai ales ca nu am vizitat aceasta parte a Deltei Dunarii. Sa nu mai vorbesc despre nerabdarea ce ma framanta atunci cand ma gandesc la partidele de pescuit ce le voi face aici, la Periprava.

 3. whiteman

  Sper sa ajungi acolo … parca e intr-adevar altceva … lebede, pelicani, cai semisalbatici, caprioare, verdeata, praf … stiuca

 4. Emilian

  Da te cred !!! si cum nu am fost niciodata in delta ….e un vis care il voi face realitete sper la prima vizita acasa .

 5. prinzaciosul

  @nicu….o singura chestie nu iti doresc… sa nu o prinzi pe blonda tunsa scurt la perioada fericita …. asa cred ca a fost acum la concurs si a facut sederea tuturor un gret masiv :)) :)) :))

 6. victor

  salut! am mers pentru a 6 a oara la Periprava Ultima Frontiera si am prins stiuci mai mari decat datile trecute probabil au mai crescut si au ajuns la 10 kg si nu am prins una – doua de data asta au fost fara numar ,trebuie sa ajungeti acolo sa va convingeti ,craparii sa ia fire serioase ca nu e de gluma…..

 7. Dan Ghita.

  Nu stiu unde ati pescuit voi stiuca la Periprava dar personal nu am vazut asa ceva.Asta nu conteaza este cel mai frumos loc din delta .Am fost de 8 ori si ma intorc an de an cu aceiasi bucurie .

 8. whiteman

  IN incinta la Ultima Frontiera e suficient de multa. Peste o saptamana plec iar, pentru a cincea oara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.